Bil till hästtransport

En hästtransport kan v ara ganska tung att dra så din bil behöver klara detta. Här ger vi dig några tips på vad du kan tänka på när du väljer en bil för att dra ditt hästekipage.

Bogserkapacitet & fordonets bruttovikt

Kontrollera dragkapaciteten för bilen samt fordonets bruttovikt så att det klarar den sammanlagda vikten som den ska dra. Tänk på att räkna in inte bara vikten av din hästtrailer utan även hästarnas vikt och eventuell extra last. Dragkapacitetsinformationen finns vanligtvis i fordonets instruktionsbok men ska du köpa en ny bil kan du fråga bilhandlaren om detta eller läsa på bilfirmans hemsida.

Stabilitet och kraft

Leta efter en bil med bra stabilitet och kraft för att hantera den extra vikten och potentiella vindmotståndet. Satsa på fordon med längre hjulbas och en kraftfull motor för bättre stabilitet och dragprestanda.

Växellåda

Välj en bil med växellåda som är lämplig för bogsering. Automatiska växellådor med bogserläge eller manuella växellådor med lämpliga utväxlingar är i allmänhet att föredra för bogseringsändamål.

Släpvagnskoppling och ledningar: Se till att fordonet du väljer har en kompatibel släpvagnskopplingsmottagare med lämplig viktkapacitet för ditt hästsläp. Kontrollera också att fordonet har de nödvändiga ledningsanslutningarna för att driva släpvagnens ljus och bromsar.

Fjädring och bromsning

Överväg fordon med kraftiga fjädringssystem utformade för bogsering för att hantera viktfördelningen korrekt. Bromssystemet bör också kunna stoppa den kombinerade vikten av fordon och släp på ett säkert sätt.

Bränsleeffektivitet

Bogsering kan avsevärt påverka bränsleförbrukningen. Överväg en bil med bra bränsleeffektivitet för att minska kostnaderna under långa resor eller frekvent användning.

Säkerhetsfunktioner

Leta efter ett fordon utrustat med moderna säkerhetsfunktioner, såsom elektronisk stabilitetskontroll, släpvagnssvajningskontroll, låsningsfritt bromssystem (ABS) och en backupkamera, för att förbättra bogseringssäkerheten.

Ta hand om din bil

Bilar för hästtransport kan få utstå en del smuts. Ofta är det många hästgrejer som även ska transporteras inne i bilen, förare och andra i bilen har inte sällan kläder och skor som är smutsiga från att ha varit i stallet och ibland behöver bilen köras på mindre vägar eller leriga vägar fram till hagen vilket gör att även utsidan får stå emot en del smuts. För att behålla andrahandsvärdet på bilen är det en god idé att med jämna mellanrum lämna in sin bil på bilrekond. Till skillnad från den vanliga biltvätten så går en bilrekond på djupet både utvändigt och invändigt och även din motor får sig en välbehövlig rengöring.

© 2024 FNH SKÅNE – Hemsida & SEO av Labrador Media