KörsektionSveriges hästkörare i Skåne bjuder in till inkörningsclinic

Söndag den 24 mars håller vi en inkörningsclinic i Billinge!

Två erfarna instruktörer, Sigvard Gustavsson och Jenny Göransson, finns på plats för att undervisa om unghästutbildning och inkörning i praktiken.

Vi söker även tre hästar som vill delta!
Har du problem med att få din häst att stå still? Vill du ha hjälp med din häst så den är balanserad och trygg när den t.ex ska kliva in i redskap och skaklar? Eller vill du kanske ge dig och din häst en bra upplevelse och samtidigt få hjälp att se över utrustningen?
x
Kontakta oss om du vill delta med din häst den 24/3.
Sigvard 0708250278
Jenny 0736223306
x
Vi utgår från ekipagens olika utbildningsnivåer och jobbar med individuellt anpassade lösningar för att komma framåt i utbildningen och körningen.
Vi kommer även att gå igenom varje hästs sele och reflektera över olika selar och tipsa om ändamålsenlig utrustning.
Kom och låt dig inspireras!
x
Den 24 mars 2019 klockan 10.00 – 14.00, paus vid 12.00, fika ingår.
Pris 250 kronor för medlem, 350 kronor för icke medlem
Anmälan senast den 15 mars till Jonas Mårtensson 0709518346
Om du vill delta med häst se kontakt information i texten ovan! (Samma priser gäller även om du har häst med, 250/350 kr för lektionen)


Körträning inför premiering

Ska du göra frivilligt körprov eller KBI med din häst på premiering i sommar?
Söndagen den 8 juli kl. 15.00 är Ni välkomna till Önnestads ridgymnasium dvs. premieringsplatsen, för möjlighet att träningsköra inför provtillfället.
x
Aktuell vagn/draganordning kommer finnas på plats. Ansvariga för körsektionen i FNH Skåne är där.
Vi hjälps åt, och ser detta tillfälle som en utmärkt möjlighet för att miljöträna.
Efteråt fikar vi gemensamt, var och en tar med sig vad man vill ha.
x
Anmälan görs till Paul Erik Lang mobilnr: 0736-438047
eller Sara Karlson mobilnr:0708-394103
x
Senast 6 juli behöver Du anmäla dig.
FNH Skåne bjuder medlemmarna på detta.


Skogsdag på Trulstorp

Tindra e Lundar gör draglagsprov på Hästdagen 2010
Tindra e Lundar gör draglagsprov på Hästdagen 2010

DEN 12 MAJ KL 10-14.
Nu är det dags igen för en skogsdag hos Lennart Trulsson på Trulstorp utanför Höör. Det finns inget timmer hugget i år, men vi träffas ändå för att testa att köra med redskap eller bara tömköra. Anders o Annelie Blomberg från Föreningen Sveriges Hästkörare tar förhoppningsvis med sig lite grejer om någon vill prova att dra en timmersax. Det är alltid nyttigt för hästarna att komma till en ny miljö med andra hästar o människor.

Den som vill komma utan häst är givetvis också välkommen till Trulstorp för att träffa folk och hästar, och umgås vid brasan. Ved finns så att det går att göra upp eld, och så tar var o en med sig kaffe, mackor, korv att grilla eller vad man vill ha.

Ingen föranmälan behöver göras, men vi försöker vara på plats och köra igång kl 10. Adressen är Trulstorp 202. Dela gärna detta med era russ-, nordsvensk- och andra hästvänner! Hoppas på en fin dag med trevlig samvaro!

Mvh
Charlotte Carlberg
070-5535443Reportage från körkursen med Jenny Göransson

Capella född 2015, e. Vind. Ägare- Sissi Bergendorff. Medhjälpare Jannie Berggren
Capella född 2015, e. Vind. Ägare- Sissi Bergendorff. Medhjälpare Jannie Berggren

Den 17: och 18:e februari hölls det körkurs med fokus på unghäst för Jenny Göransson på Hästhagens ryttarförening i Billinge. Fem ekipage var anmälda, varav tre var nordsvenskar. Poul Erik Lang kom med sitt treåriga sto Kristall, Sissi Bergendorff hade med sin Capella, även hon tre år, och Li Persson hade med sig tvååriga Lilja. Förutom de nordsvenska ekipagen deltog även Charlotte Carlberg med sitt 13-åriga gotlandsruss Snapphane, och Megan Ask med sitt fantastiskt charmiga par, minishettisen Lennart, 18 år och åsnan Ada, 10 år.

Deltog utan häst gjorde Åsa Svensson, Helene Grahn, Elin Hansson, Lotte Gulstad-Larsson, May-Brith Blauenkjaer Nyman, Annki Svensson-Enberg, Jannie Berggrun och Camilla Gustavsson.

Lördagen inleddes med fika och presentation av deltagare och hästar, och Jenny hade en introduktion om inkörning och körutbildning av hästar. Därefter var det dags för de första av ekipagen att ta plats i ridhuset för sina enskilda lektioner.

Zimra o Jenny går igenom praktisk tömkörning
Zimra o Jenny går igenom praktisk tömkörning
Efter lunchpausen hade Jenny en genomgång av tömkörning och säkerhet vid anspänning  med Annkis rutinerade körhäst Zimra, och därefter fortsatte de enskilda lektionerna.
På söndagen fick ekipagen ännu en lektion och Jenny hade även en teoretisk genomgång av tömmar, tömfattningar och tömtag. Trötta och nöjda avslutade deltagarna helgen med en välförtjänt fika.
Stort tack till duktiga Jenny Göransson som med stort engagemang delade med sig av sin kunskap och erfarenhet, till Annki Svensson-Enberg och Sara Käck som servade och skämde bort oss deltagare med god mat hela helgen, och till FNH Skåne för en fantastiskt rolig och lärorik helg, där många nya bekantskaper stiftades.
Vi hoppas på många liknande tillfällen i framtiden.
Dessutom kommer det bli uppföljning på kursen framåt sommaren och alla intresserade är då varmt välkomna att hänga på! Förhoppningsvis får vi se ännu fler körekipage då, och gärna ännu fler nsv. Dock är ALLA välkomna oavsett ras eller kunskapsnivå.
Fler bilder från kursen hittar ni under Reportage, eller på föreningens Flickr-konto genom att klicka HÄR.


Välkommen på unghästhelg med fokus på körning!

Kursledare: Jenny Göransson, kunnig och erfaren körinstruktör med hela Sverige som sitt verksamhetsfält.Vill du:
– lära dig mer om körning?
– få råd om inkörning?
– få hjälp med att passa till utrustning?
– lära dig ett bra säkerhetstänk kring inkörning?
– tänker du göra körprov med din nordsvensk?
– Få svar på allt du funderar på, kring körning?
Då är detta något för dig!Helgen den 17 och 18 februari 2018 i Billinge ridhus, Billinge, samlas vi för en lärorik helg med fokus på inkörning.
Lördag den 17/2 10.00 – 18.00
Söndag den 18/2 09.30-15.30
Du är välkommen med häst eller som fotfolk. Alla deltar aktivt i kursen för att få ut så mycket som möjligt av dagarna. Det blir gemensamma genomgångar under helgen; teoretiska och praktiska.
Max 8 hästekipage, först till kvarn…
2 körpass/ekipage samt genomgång av dessa.
Små rasthagar med elstaket finns. Anmäl vid behov!
Frukost, lunch och eftermiddagsfika ingår båda dagarna, vi har tillgång till uppvärmt café.Frågor om kurs till Jenny Göransson 0736223306Kostnad: Deltagare med häst 1600 kr för medlem i Fnh Skåne, 2000 kr för icke medlem. Fotfolk 600 kr för medlem, 1100 kr för icke medlem.
Anmälan görs till Sara Käck 0730849367. Anmälan är bindande.
Sista anmälningsdag den 10 februari. Betalning till FNH SKÅNE plusgiro 820656 – 7.
Skriv ”Jenny kurs” på inbetalningen (betalning senast den 10 februari)Hjärtligt välkommen!Draglagskurs

Deltagare som planerat att gå på Mats Thomsons kurstillfällen hänvisas till Lars-Göran och Sigvard, då det är för få anmälda.
Vill du fortfarande anmäla dig till något annat tillfälle går det bra i mån av plats. Kostnad för enskilt kurstillfälle: 375 kr Är du nyfiken men kanske inte har någon passande häst? Då är du hjärtligt välkommen att ta del av undervisningen som åskådare. Passa på att lära dig mer om arbetet med timmerkälke, kika på fina nordsvenskar samt träffa nya och gamla nordsvensk-entusiaster. Kostnad för detta är 100kr/tillfälle.Kontakta respektive instruktör för mer information.Varmt välkomna!
Vittsjö  start: Kl. 09:00  Sigvard Gustavsson sigvard@haldehastkraft.se 0708-250278        
Lördag 19 mars Genomförd!                   
Lördag 23 april  Genomförd!                         
Lördag 21 maj                           
Söndag 19 juni      OBSERVERA! Ändrat datum från  lö 18/6 till sön 19/6                     
Lördag 30 juli (Gemensam träff Bosjökloster)

Andrarum Start: Kl. 14:00 Lars-Göran Göransson goranssonsarbetshastar@gmail.com 0702-785480
Måndag 28 mars (Annandag Påsk) Genomförd!                
Lördag 30 april Obs! start kl 11.oo Genomförd!
Lördag 28 maj
Lördag  2 juli
Lördag 30 juli (Gemensam träff Bosjökloster)


Draglagsprov!

Nu är det dags att anmäla sig till våra träningstillfällen inför draglagsprovet. Ta chansen att få professionell hjälp med din häst.

Målet (men inte kravet) är att deltaga i draglagsprovet på Hästdagen 2016

Kurs inför draglagsprov-schema och info ( pdf)

”Regler för Föreningen Nordsvenska Hästens draglagsprov”

”Dragprov i FNHs regi har gamla anor. Tidigare bestod provet av, dels provet med kälke som vi än idag praktiserar, (draglagsprov), dels ett effektprov framför en fössing, (dragkraftsprov), försedd med en dragkrafts-arbetsmätare, inkopplad mellan häst och vagn. Idag har vi endast draglagsprovet kvar. Provet används för att vid ett specifikt tillfälle, kunna urskilja vilken individ som till sin kroppsbyggnad, har den bästa förmågan att utföra den typ av arbete som eftersträvas.

​Draglag är att se hästens rörelserytmik, i kombination med lassets motstånd, dess påverkan på hästen och den kraft det krävs för dragarbetet i fråga. Inte hur tungt hästen kan dra. Draglag kan också sammanfattas med dragvilja + dragteknik.”

Tindra e Lundar gör draglagsprov på Hästdagen 2010 (foto Liselott Erixon)Skåne/Blekinge distriktsmästerskap i skogskörning 20151115

från DM 2015 Foto Kristina Nilsson
från DM 2015
Foto Kristina Nilsson

1a Sigvard Gustavsson,Vittsjö Torp-Tak 2039, Hingst 6år

2a Mats Thomsson, Löberöd Luringen hingst 9år

3a Anders Blomberg, Perstorp, Pivå, vallack 26år (Kallblodstravare)

4a Jörgen Andersson, Olofström Stallargårdens Corona 23590, sto 10år