Reportage

NH-clinic på Rosentorp

Den 15 september 2018 samlades vi nio tjejer på Mikkel Osters gård Rosentorp utanför Hässleholm för att delta i en clinic om hästhantering. Regnet stod som spön i backen emellanåt, men det hindrade inte oss från att troget följa föreläsningen. Mikkel började clinicen med att visa sitt svenska halvblod i rundcorallen. Första delen handlade om ryttarens påverkan på hästen och hur vi människor ska lära oss hästens språk och inte tvärtom. Att ha en ryttare på ryggen är mycket onaturligt för en häst och går emot dess natur. Därför måste man som människa vinna hästens förtroende i ett partnerskap på marken innan man kan förvänta sig något av hästen då man sitter på den. Under förmiddagen fick de som ville ställa frågor och ge exempel på problem som man varit med om med sin häst. Mikkel förklarade och visade allt eftersom.

Framåt lunch packade vi in oss i ett par bilar och åkte bort till mina föräldrar ett par kilometer bort för att äta lunch. Vi fick kassler och hemodlade grönsaker som grönkål, tomater och nyskördade potatis. Maten följdes såklart åt av kaffe och kaka och hästiga samtal.

Eftermiddagen blev något soligare och då fick vi se hur man kan hantera en lite yngre häst (i detta fall 2-åriga nordsvensken Lina som ägs av mina föräldrar Lars och Anna Maria). Mikkel hade aldrig träffat Lina tidigare. Återigen handlade det mycket om hästens språk och att försöka applicera det på sig själv för att få hästen att lita på en. Först visade Mikkel Lina i rundcorallen och därefter tog vi oss bort till en färdigställd hästtransport. Där var det tänkt att Lina skulle lasta sig själv. Det gällde att ha tålamod, vara strukturerad och konsekvent och till slut gick hon själv upp i transporten från båda håll och kunde avslappnat stå kvar medan Mikkel pratade med oss.

Efter en intensiv, blöt ömsom solig dag kände vi oss inspirerade och fullmatade med nya intryck. Många uppskattade upplägget och var sugna på en uppföljare. Vem vet vad våren erbjuder?

Av: Linnea HedströmKommunikationskurs med Anna Carin Månsson juni 2018

Anna-Carin presenterar dagens upplägg. Med Pärlia e. Vind 1942_2
Anna-Carin presenterar dagens upplägg. Med Pärlia e. Vind 1942
Intresserade åhörare
Intresserade åhörare

Den 2 juni höll Anna Carin Månsson kurs på Lissbogård, Trelleborg – hemma hos Inger o Martin Andersson.

Kursen handlade om kommunikation och kroppsspråk mellan människa och häst.

Grunden utgår från 7 lekar, som utförs mellan människa och häst. Lekarna utförs dagligen  från marken, och när de är etablerade tar man med sig dessa lekar upp på hästryggen.

Det var en mkt trevlig dag med glada människor, en del tuffa hästar och strålande sol. Det ingick kanongod fika och mat, kunde  alltså inte bli bättre =)

Marianne med Ture e. Troll 1989, får undervisning av Anna-Carin
Marianne med Ture e. Troll 1989, får undervisning av Anna-Carin

Det bjöds på många AHA upplevelser, avseende kommunikation och vi lärde oss  alla ett nytt begrepp – DUTTA =) (små fina påpuffningar på hästen, för den ska vara uppmärksam på människan, och inget annat)

Tack för en fantastisk dag!

/Sissi Bergendorff

x

Fler bilder från dagen hittar ni på distriktets Flickr-konto: HÄR

 Nordsvenska ekipage framgångsrika på dressyrtävlingar!

Nöjd Jessica Jakobsson med valacken Nitro
Nöjd Jessica Jakobsson med valacken Nitro

Den 6 maj var det lokala dressyrtävlingar i Östra Göinge och för ovanlighetens skull var det två nordsvenska ekipage på plats. I strålande sol och tryckande värme presterade våra nordsvenskar så pass bra att det räckte till placering. Jessica Jakobsson med mångsidiga valacken Nitro red ihop fina 66,4%  i LB:1 vilket räckte till en fjärde plats av 14 startande.

I LC:2 lyckades Sara Widén med sin maffiga hingst Od hamna precis utanför placering med 64,8%, även där en fjärde plats (av tio starter).

Vilken bra reklam för vår härliga ras!
Våra hästar får stor uppmärksamhet på tävlingarna och det borde vi utnyttja! Har ni några förslag?
x
Jessica Jakobsson bor och tävlar för Markaryds ridklubb och tränar förutom dressyr både trickträning och körning med sina hästar.
Tillsammans har de gjort både FKP, KBI och deltagit i brukskörning samt uppvisningar.

x

Sara Widén på hingsten Od (vä) och Jessica Jakobsson på valacken Nitro (hö). På dressyrtävling i Östra Göinge 6 maj 2018.
Sara Widén på hingsten Od (vä) och Jessica Jakobsson på valacken Nitro (hö). På dressyrtävling i Östra Göinge 6 maj 2018.
Nitro född 2011.
e. Ynar 1819
u. Ånita 22-93-0202
ue. Mustard 1791
x
Sara Widén bor i Kristianstad och tävlar för Willands RF. Även Od körs regelbundet och får dessutom underhålla gårdens ridbana och gårdsplan.
De tränar även Working Equitation och hoppar lite för husbehov.
x
Od född 2011
e. Odar 1859
u. Tindra 23783
ue. Isvind 1924
x
/Sara Widén


 Reportage från körkursen med Jenny Göransson

Kristall född 2015, e. Bonzo, Ägare- Poul Erik Lang och medhjälpare Elin Hansson
Kristall född 2015, e. Bonzo, Ägare- Poul Erik Lang och medhjälpare Elin Hansson

Den 17: och 18:e februari hölls det körkurs med fokus på unghäst för Jenny Göransson på Hästhagens ryttarförening i Billinge. Fem ekipage var anmälda, varav tre var nordsvenskar. Poul Erik Lang kom med sitt treåriga sto Kristall, Sissi Bergendorff hade med sin Capella, även hon tre år, och Li Persson hade med sig tvååriga Lilja. Förutom de nordsvenska ekipagen deltog även Charlotte Carlberg med sitt 13-åriga gotlandsruss Snapphane, och Megan Ask med sitt fantastiskt charmiga par, minishettisen Lennart, 18 år och åsnan Ada, 10 år.

Deltog utan häst gjorde Åsa Svensson, Helene Grahn, Elin Hansson, Lotte Gulstad-Larsson, May-Brith Blauenkjaer Nyman, Annki Svensson-Enberg, Jannie Berggrun och Camilla Gustavsson.

Lördagen inleddes med fika och presentation av deltagare och hästar, och Jenny hade en introduktion om inkörning och körutbildning av hästar. Därefter var det dags för de första av ekipagen att ta plats i ridhuset för sina enskilda lektioner.

Lilja i linorna. Åsa, Helene, Lotte, Li och Jenny hjälps åt
Lilja i linorna. Åsa, Helene, Lotte, Li och Jenny hjälps åt
Efter lunchpausen hade Jenny en genomgång av tömkörning och säkerhet vid anspänning  med Annkis rutinerade körhäst Zimra, och därefter fortsatte de enskilda lektionerna.
På söndagen fick ekipagen ännu en lektion och Jenny hade även en teoretisk genomgång av tömmar, tömfattningar och tömtag. Trötta och nöjda avslutade deltagarna helgen med en välförtjänt fika.

Stort tack till duktiga Jenny Göransson som med stort engagemang delade med sig av sin kunskap och erfarenhet, till Annki Svensson-Enberg och Sara Käck som servade och skämde bort oss deltagare med god mat hela helgen, och till FNH Skåne för en fantastiskt rolig och lärorik helg, där många nya bekantskaper stiftades.

Russet Snappehane med kusk (matte Charlotte Carlberg) samt passagerare Majbritt Nykaer
Russet Snappehane med kusk (matte Charlotte Carlberg) samt passagerare Majbritt Nykaer
Ada o Lennart drar ägare Megan Ask o Jenny. Så söta!
Ada o Lennart drar ägare Megan Ask o Jenny. Så söta!
 
Vi hoppas på många liknande tillfällen i framtiden.
 +
Dessutom kommer det bli uppföljning på kursen framåt sommaren och alla intresserade är då varmt välkomna att hänga på! Förhoppningsvis får vi se ännu fler körekipage då, och gärna ännu fler nsv. Dock är ALLA välkomna oavsett ras eller kunskapsnivå.
 +
Fler bilder från kursen hittar ni på föreningens Flickr-konto genom att klicka HÄR.
x
x
x


HÄSTEN I SKÅNE-mässan den 8 sep 2017

Trotts att inbjudan kom ut till alla medlemmar att delta denna dag blev jag Nordsvenska Hästen i Skånes enda representant på ”Hästen i Skåne”-mässan som hölls utanför Sjöbo. Där hade vi en monterhörna tillsammans med Skånska Ridsportförbundet. Vi fick stor respons där vi stod och många ställde mig frågan om nordsvenskar verkligen kan ridas i dressyr och hoppning, som det påstås, efter de väl blivit körhästar. Jag berättade att det är en allsidig ras som idag växer i popularitet ute bland hästfolk, men som definitivt inte är någon nybörjarhäst då de många gånger kan vara starka i sin iver att få arbeta. De är vana vid och det ligger i deras natur att få arbeta i skogen och dra plog.http://www.hasteniskane.se/wordpress/wp-content/uploads/2016/02/IMG_2088webb.jpg

Dagen innehöll mingel bland utställarna samt en rad olika föreläsningar. Många intressanta föreläsningar om; hållbar häst, olika sjukdomar, att ha eget företag inom ridsporten, hur vi kan använda hästen i samhället och om forskning. Under föreläsningarna om hållbar häst och hur vi kan använda den i vårt samhälle kom nordsvensken på tal och jag som nordsvenskägare fick svara på frågor om vår fantastiska ras. Vi har kommit långt i arbetet för Nordsvenskens och samhällets hållbarhet där vi bland annat röntgar våra hingstar för att inte få in hovbroskförbening, vi använder dem som körhästar i vårt samhälle och inom jordbruket, likaså använder vi dem som ridhästar inom till exempel dressyr, hoppning och western. Dessutom berättade jag hur vi kan påverka hästarnas hållbarhet i vardagen genom att variera arbetet med att både rida och köra, samt genom att låta unghästarna växa och utvecklas i deras egen takt och ge dem tid att ta in vad de lärt sig på ett harmoniskt sätt.

En dag full av inspiration och idéer om hur vi kan utveckla hästen som helhet och förebygga skador. Samt en ömsesidig observation att fler behöver lära sig arbeta med sina djur på ett naturligt sätt så att de håller längre. Nästa år hoppas jag på fler deltagare från FNH! Och att evenemanget hålls på en helgdag.

Vid pennan, Sara KäckSommarpremieringen i Önnestad 2017

En lyckad premiering i positiv anda – det är hur årets premiering i Önnestad kan sammanfattas.

IMG_0842Solen kikade fram och morgonluften var klar. När jag svängde in på området tänkte jag – detta blir en lyckad premiering. Först på plats började jag så smått kolla över stallet och lokalisera boxar, desinficering och diverse redskap. Boxskyltar sattes upp och även borta vid premieringsplatsen började det råda aktivitet. Det sattes fram bord, högtalaranläggning, mattält, sekreteriat och PR-bord. På läktaren i ridhuset var det hästloppis med diverse hästiga saker som folk bidragit med.

Dagen rullade igång, visningsdomare och domarassistent stod beredda, mätman (-kvinna) var på plats, kördomare och vagnar på plats och speaker och tillika permieringsansvarige Sara Widén körde igång arrangemanget. Både New Forest, Ardenner, Fjordhäst, Shetlandsponny och Gotlandsruss fanns representerade under förmiddagen och visade fina resultat. Fjordhästen Jupiter fick utmärkelsen ”dagens mesta häst” då han gjorde godkänt rid- och körprov samt visades som klass 1 med 38 poäng. Gotlandsrusset Umira blev ”Bästa svenskfödda häst” och visades med 42 poäng!

När det var nordsvenskarnas tur öppnade sig tyvärr himlen och regnet började falla. Detta gjorde att vi snabbt beslöt oss för att rädda den värdefulla ljudanläggningen och förflytta hela konkarongen inomhus. Detta gjordes med enastående teamwork och premieringen fortsatte snart i ridhuset. Under pausen hölls en fin dressyrkadrilj med fyra olika raser representerade. Det var Ardenner, Nordsvensk, Fjordhäst och Shetlandsponny. Gruppen fick rungande applåder vilket skrämde den lilla shetlandsponnyn så matte gjorde sig rejält illa. Dock såg hon lika glad ut och tänkte säkert ”the show must go on”. Sara Karlsson förtjänar en extra eloge för att hon höll masken trots sin smärtande kropp!

IMG_0851Sedan drog premieringen igång igen. Båda hingstarna Halm och Primör visades för sundhetskontroll och fick klart godkänt båda två. Bland de ettåriga hingstarna utmärkte sig hingsten Pil och fick omdömet ”väl förberedd”. Han fick också klassens högsta poäng med 39 poäng och klass 1. Bland stona (f.2016) blev det Mira som vann sin klass med 40 poäng. I klassen ”Hingstar födda 2015” visades Pivå och fick omdömet ”lovande unghingst” (39 p).  Av ston födda 2015 var det många i ringen med fina resultat, men den som utmärkte sig var stoet Vittja som kammade hem hela 40 poäng. Bland de treåriga stona sen blev det Pärlita som kammade hem sitt diplom med 40 poäng.  Bland ston födda 2013 eller tidigare blev det en parad av fina resultat både på körprov och visning.  Stoet Florina (f.2013) tog hem dagens bästa körprov med hela 44 poäng. Stoet Vittra (f.2013) avlade ett körprov med 40 poäng och fick exteriört poängen 41. Detta gjorde henne till dagens bästa nordsvensk!

Dagen flöt på väl och framåt kvällen kunde vi alla konstatera att arrangemanget blivit till det bästa. Positiv stämning, glada människor, lyckat och populärt lotteri, duktiga funktionärer och relativt lite olyckor – bortsett från en mindre hönätsincident i stallet, ett par kinkiga gotlandsrusston och ett antal besök vid säkringarna i proppskåpet. Det var en nöjd och tillfreds styrelsemedlem tillika funktionär, PR- och stallansvarig som styrde bilen hemåt i kvällningen. Tillsammans klarar man mycket mer än man tror!

Text: Linnea Hedström

Resultat premiering i Önnestad 2017-07-16 (pdf)

Bilder från dagen hittar ni HÄR (länk)NordFjordkampen i dressyr 2017

Sara Widen på Od_1
Sara Widen på Od

Lördagen den 6 maj var det dags för årets NordFjordKamp i dressyr vid Hästhagens Ryttarförening i Billinge. Det blev en fantastiskt rolig tävlingsdag med sol, härliga hästar, fina ritter och glada människor. Nordsvenska Hästens Skånedistrikt och Södra Skånes Fjordhästförening hjälptes åt att arrangera tävlingen som traditionellt är.

Fjordhästarna vann den sammanlagda lagtävlingen NordFjordKampen med hästlängder, mycket välförtjänt. Bästa fjordhästekipage blev Ellen Almquist med blott 4-årige hingsten Höjgaards Nicko, en glad unghäst med strålande gång och hög ridbarhet.

Bästa Nordsvenska ekipage blev Kristina Törnqvist med Trolle. Ekipaget var främst placerad av nordsvenskarna i LB:1 med fina 65, 54 %, tätt följd av Sara Widén med vackre hingsten Od på 65, 18 %. Od hade verkligen utvecklats positivt från i fjor och levererade ett snyggt program. Tredje bästa nordsvenska ekipage i LB:1 var Flora Perned med Muller på 61, 25 %.

Klass LC:2 sponsrades av Lissbo Pellets. Samtliga deltagare i denna klass fick fina priser skänkta av Lissbo. Vann gjorde Anna Mattsson med fjordingen Myklus. Tvåa Kristina Törnqvist/nsv Trolle,delad  trea Sara Widén och Marita Hansson/Gulmåras Aramis fjord, femma Flora Perned/Muller och sexa Sara Käck/Stjerneblessen.IMG_9330

I LA:1 deltog endast fjordekipage och där fick vi se fina ritter.

Roligt var att flera ekipage kom långväga för att vara med på tävlingen.

Vi ser fram emot att anordna NordFjordKampen i hoppning till hösten och välkomnar alla som vill vara med då!

Tack alla som hjälpte till, ingen nämnd, ingen glömd!

Eleonor Kier

Resultat NordFjordkampen dressyr 2017 (pdf)

(Fler bilder kan ni se på distriktets Flickr sida om ni klickar HÄR)Hingstrundan 2 april 2017

Den 2 april var det dags för en ny hingstrunda i Skåne. Först vill jag tacka alla hingstägare som ställde upp på detta ännu en gång. Ni är fantastiskt välkomnande och duktiga på att visa era hingstar när de är som bäst.

Dagen började hos Jenny Göransson med hingsten Halm 2034 där vi även åt lite frukost för att fylla på energin lite. Jenny passade även på att förklara hur det går till hos henne och Halm när man lämnar sitt sto för betäckning.

Stopp nr. 2 blev Zerny Johansson med hingsten Primör 2038, där deltagarna gavs möjlighet att titta på de 2 avkommorna som fanns på gården efter Primör.

Stopp nr. 3 Karl-Inge Karlsson med de 2 hingstarna Elveligutten 1959 och Vind 1942. Hingstarna var glada o pigga för att visa upp sig inför stor publik och var väldigt kelna.

Stopp nr. 4 Krister Johnsson med hingsten Lupin 2065 som står på station hos honom i år. Många var spända över att få se honom i verkligheten. Krister har en härlig samling hästar som också fick en del uppmärksamhet.
Familjen Johnsson hjälpte även till med att fixa lunch till oss när vi kom fram.

Stopp nr. 5 Sigvard Gustavsson med hingstarna Torp-Tak 2039 och Torp-Tum 2076. Sigvard och Helena bjöd på en riktigt härlig tandem körningen med de båda hingstarna. Snyggt jobbat!

Stopp nr. 6 Peter Ström med hingstarna Bonzo 2011, Hasp 2035 och Tofte 1938. Kristina och Tofte bjöd oss även på en köruppvisning på gårdsplanen och familjen Ström såg även till att vi fick lite kaffe och kakor i oss innan dagen var slut!

Tack till alla deltagare och ni som hjälpte till att genomföra denna dag ännu en gång!

Linda LiljeqvistMILA-mässan 2017

MILA-2017-1 - kopia
Från vänster: Sara Käck på Stjärneblessen, Nicole Winther på Nippo, Camilla Gustavsson på Lodette och Marie Ståhl på Ronja.

Det har blivit en tradition för Föreningen Nordsvenska Hästen i Skåne att närvara vid MILA mässan i Malmö med både medlemmar och hästar som representanter. Denna tradition har uppstått till stor del tack vare Roland Paulssons drivkraft, dels i att bevara goda kontakter med arrangörerna, samordna funktionärer såväl som uppvisningar, och dels i hans helhjärtade intresse i att visa upp vår nordsvenska ras från sin bästa sida för allmänheten. Men till skillnad från tidigare år var inte Roland kroppsligen närvarande detta år på grund av sin hastiga bortgång en vecka tidigare. För att hedra Roland Paulssons arv beslutades att genomföra arrangemanget även detta år. Istället för hans muntra utåtriktade person fanns i montern, i hans ställe, ett minnesljus och en samling bilder av hans verksamhet inom hästvärlden, där besökare och vänner fick möjlighet att minnas.

MILA-2017-3
Stjärneblessen och Zimra myser tillsammans i boxen.

I år deltog fem medlemmar med sina hästar (Annki Svensson Ehnberg på Zimra e. Malte 1950, Camilla Gustavsson på Lodette e. Lotus 1878, Marie Ståhl på Ronja e. Joar 1812, Nicole Winther på Nippo e. Nikt 1850 och Sara Käck på Stjärneblessen e. Teige Blesen 1872) i uppvisningar på både torsdagen och fredagen. Båda dagarnas förmiddagsuppvisning inleddes med en minnesstund och en tyst minut för Roland Paulsson, varefter en demonstration i dressyr och de olika gångarterna genomfördes. Dessa uppvisningar samlade många intresserade besökare kring arenan, och ekipagen uppförde sig exemplariskt utan att låta sig distraheras av de många kamerablixtarna.

Eftermiddagsuppvisningarna utgjorde en trailbana med bla. repgrind och ryggning mellan L-formade bommar. På torsdagen tävlade Sara på Ronja mot en fyrhjulad motorcykel och på fredagen tävlade Marie, Nicole och Sara mot varandra. Detta uppskattades av besökarna och attraherade en stor glad publik som applåderade entusiastiskt åt de olika tävlande. Även om den fyrhjulade motorcykeln vann över det nordsvenska ekipaget skiljde det endast en sekund dessutom satt Sara på en lånad häst varför FNH Skånes deltagare ändå tog det som en vinst.

Mellan uppvisningarna lockade hästarna till sig ett stort antal nyfikna besökare i sina boxar. Många hälsade och klappade hästarna medan de ställde intresserade frågor till FNH Skånes funktionärer.

Trotts att årets MILA, för FNH Skånes deltagare, präglades av både sorg och glädje kvarstår viljan att driva traditionen vidare och återkomma nästa år. Tack till alla ni som deltog!

Hälsningar Nicole WintherMILA-mässan 2016

Nicole och Roland med nordsvenskarna Rigg och Nippo
Nicole och Roland med nordsvenskarna Rigg och Nippo

I senaste numret av tidningen Nordsvensken kunde vi läsa ett fint reportage om arbetet med årets Milamässa. Här kommer det i digital form också!

Nippo: Valack f 2001 e. Nikt 1850 u. Pollan 22717 ue.  Pollux 1803
Rigg: Valack f 2000 e. Gorm 1892 u. Randi 22300 ue. Skjerding 1739

Stort tack till Roland & Nicole som representerar vår ras på ett fint sätt!

Mila 2016 reportage (länk PDF)Draglagsträning!

Då har det varit premiär för vårens dragslagskurser. Först ut var Sigvard som bjöd på djup granskog med en brant ås att träna i. Lite

Od väntar på nya instruktioner!
Od väntar på nya instruktioner!

nervöst för vissa ekipage (undertecknad) kanske men det hela avlöpte väl och nog blev det träning-för både knopp och kropp!

Veckan efter var det träning i Andrarum med Lars-Göran som instruktör. Dessutom hade vi förmånen att få hjälp av Jenny under hela eftermiddagen, Lyx! Vi tränade i soligt väder och i böljande backar, en klassisk Österlenmiljö med andra ord. Tyvärr hade vildsvinen varit framme och bökat så det gällde att hålla tungan rätt i mun eller snarare fötterna på rätt plats!

Längtar till nästa gång även om draglagsprovet i Augusti känns ganska avlägset.

Hälsningar Sara Widén & Od

Ps. Fler bilder finns i galleriet!DM i Skogskörning 2015

Skåne/Blekinge-DM i Skogskörning – Reportage i Norra Skåne!   (länk till tidningsreportage)

Skåne/Blekinge-DM i Skogskörning – Reportage i Vittsjö/Bjärnum!   (länk till tidningsreportage)

Innehåller fina bilder från dagen!Avelskonferensen 2015 17-18 oktober, Strömsholm

Peter ström, Bianca Persson samt undertecknad styrde kosan till anrika Strömsholm ( gud vilken anläggning, eller snarare community, Väl värt ett besök bara det). Vi anlände vid 20-tiden på fredagen och möttes av glada, förfriskade medlemmar. De flesta bodde på Strömsholms vandrarhem som var både prisvärt och fräscht.

I lagom tid på lördagen startade föreläsningarna, där vi först fick en inblick i juridikens snåriga värld.

Advokaten och ridskoleägaren C G Leissner tillika ordförande i juridiska utskottet i Svenska Ridsport Förbundet, framförde nyttig och nödvändig information framför allt till våra näringsidkare som ju har ett stort ansvar gentemot konsumenten (hästköparen).  Sammanfattningsvis tre viktiga komihåg.

*Avtala om allt, helst skriftligt. Ta reda på så mycket som möjligt om den du gör affär med personuppgifter,  kreditupplysning, referenser.

*Det går mycket sällan att åberopa brister i undersökningsplikten som säljare. Alltså berätta allt du vet om hästen,acceptera inte köp utan veterinärbesiktning osv (det är ditt bevis på att hästen var frisk vid försäljningstillfället). Som näringsidkare ligger bevisbördan på dig vid reklamation om den sker inom sex månader

*Om du som hingsthållare vägrar att lämna ut betäckningsrapport på grund av utebliven betalning bryter du mot jordbruksverkets regler. Alltså gäller de två ovanstående råden även här.

 

Därefter pratades det om genetik och kartläggning av hästens gener. Det var bitvis ganska avancerat och det som kanske berör den nordsvenska aveln är att det nu är konstaterat att arvbarheten på eksem (knotteksem, sommareksem etc.) är 30%. Resten beror på andra faktorer till exempel uppväxtmiljö.

Sista punkt på dagen var det heta ämnet nordvenskens ridbarhet. Vi delades in i olika grupper och fick diskutera vissa frågeställningar. I stort var grupperna överens om att ridning kan vara ett bra komplement till körningen. Både vad gäller ökad attraktionskraft och som en del av träningen.

I synnerhet om hästen är välutbildad i ridningen med mätbara meriter. (tex tävlingsresultat)

I ridbarhet vägdes in; känslighet, smidighet, bra gångarter ( synnerhet galoppen, där vi ligger långt efter ridhästavels standard.

Som avslutning förevisades tre ekipage, där syftet var att visa ridningens nytta för körhästen.  Det var elever från kuskutbildningen som under ledning av instruktör  presterade en mycket trevlig uppvisning.

På kvällen var det festmiddag , stämningen var trevlig och maten god. Obligatorisk efterfest på vandrarhemmet.

Söndag förmiddag ägnades åt en mycket intressant föreläsning om den friska hästens hovvård. Betydelsen av en tidig fölkorrigering betonades särskilt. Redan efter två månader är det försent att påverka hovleden,  fyra månader gäller för kotleden och sex månader för knäleden. Därefter gör det mer skada än nytta att ändra benställning då det ökar belastningen på lederna i stället för att minska dem.

Eftermiddagen ägnades åt föreningsinformation, bland annat om hemsidan, passhantering och lite statistik.  Nytt från nästa år är att passet ska skickas in till registratorn vid ägarbyte, kastrering, mm. Det är inte solklart ens för våra registratorer. Alltså ha förståelse.

Vi tuffade söderut vid 16 tiden, trötta men nöjda och fullproppade med ny kunskap- En lyckad helg!

Årets avelskonferens hade ett 50tal deltagare vilket är lite jämfört med tidigare år, en av anledningarna tros vara det relativt dyra priset. Diskussion fördes om en annan plats till nästa år.

Tycker du att det hade varit roligt att delta nästa år? Anmäl ditt intresse redan nu till styrelsen. Avelskonferensen är tillgänglig för alla våra medlemmar och som regel skickas fyra st från varje distrikt.

Hälsningar

Sara Widén, styrelsesuppleant FNH-SkåneHingsthållarkurs Alvesta 1/3-2015

Från Skåne var vi totalt 5 deltagare. Det var jag själv Linda Johansson, Ronny Persson, Krister Johnsson, Peter Ström och min pappa Zerny Johansson.

Dagen började 9,30 med kaffe och macka.

Efter lite energi påfyllning började Anna-Caisa Lindbäck(FNHs registratur) med att presentera sig och drog agendan för dagen, efter detta gick vi laget runt och var och en fick presentera sig.

Anna-Caisa gick sedan igenom regler och viktiga datum för hingsthållarna t.ex. när licens ska vara löst och när betäckningsrapporterna skall vara inne. För mig som inte har hingst var detta väldigt mycket att hålla koll på men jag antar att efter några betäckningar så har man fått rutin på hur man ska göra. Skulle man mot förmodan inte komma ihåg, så finns Anna-Caisa till förfogande.

Under dagen delades en del tips och råd från alla. Det var några som ville veta hur andra gör med betalning och hur mycket man tar betalt för sin betäckning. Något som kom fram var att lämna aldrig in några betäckningsrapporter innan du har fått betalt.

Sedan var det Roland Arvidssons tur att ta över och berätta om sitt liv som hingsthållare inom Orust hingsthållarförening. Idag har han 8 st hästar och han har haft häst sedan 1975.

Det här med hingsthållar förening tyckte jag var en intressant sak och en sak man ska ta vara på att det finns. De har lite andra möjligheter att flytta runt på hingstarna än vad kanske en liten hingsthållare som bara har plats för en hingst har.

Roland lämnade sedan över till Tom Larsson som skulle informera om lite försäkringar som kan vara väldigt bra att ha eller kolla om man har när man är hingsthållare.

Tom lämnade sedan över till veterinären Kerstin Darenius.

Den stora frågan var, har nordsvenskar dålig fruktsamhet?

Enligt Kerstin ligger nordsvensken precis under den önskade procenten på 70%. Nordsvensken ligger på 55-65% födda föl.

Det är procenten på födda föl som är intressant inte antalet betäckningar. En hingst kan klara upp till 80 ston per säsong utan att sperman påverkas på ett negativt sätt. Kerstin vill mena att det är bättre med 20 ston till en hingst än att den bara får 2 ston. Detta är nog något som alla hingsthållare hade tackat ja till, att få fler ston till sin hingst, tyvärr är det lättare sagt än gjort.

Om sommaren blir fin och väldigt varm, upp till 32-35 grader så är det bra om hingsten får stå på stall på dagen eller står i en hage där det bara är skugga då hingsten inte kan skydda sig mot värmen, följden av detta kan bli att sperman  påverkas negativt.

Under vinter halvåret är det viktigt att både stoet och hingsten får sin vintervila, alltså helt mörkt i 8 timmar per dygn. Ingen natt lampa tänd i stallet på nätterna då rubbas naturens gång och fertiliteten kan försämras radikalt.

När våren väl har kommit och det är dags att köra i väg sitt sto till hingst är det ganska mycket förberedelser man ska ha gjort med sitt sto innan man ger sig i väg. Mer än halva ansvaret ligger hos sto ägaren för att se till att stoet har så bra förutsättningar som möjligt för att bli dräktig.

Det man ska tänka på som sto ägare är, har du ett ”problem” sto(stoet är svår att få dräktig) är att låta henne gå över första brunsten innan hon blir betäckt och alltid undersöka stoet hos veterinären innan du kör iväg. Det är även bra att  ta ett baktprov på sitt sto för att vara på säkra sidan. Stoet ska även vara i något för gott hull för att ha bästa möjlighet. Om ditt sto ändå inte blir dräktigt på 2 år så är det bra att göra en grundlig undersökning av henne för att se om det ens är möjligt att få stoet dräktigt.

När stoet väl är hos hingsten så är det bra om stoet inte blir betäckt mer än vartannat dygn. Sperman ”håller” från 2-7 dygn i ett sto. När stoet väl är dräktigt så vilar hela ansvaret hos sto ägaren att ge stoet de bästa förutsättningarna att bära fram fostret tills det är dags att föla.

Några dygn som är väldigt viktigt att komma ihåg är dygn 20-40. Då ska man undvika att utsätta stoet för stress så som transportera henne eller låta henne vara i stressade situationer. Stoet kräver mycket mat och passning, håll ett extra öga och var uppmärksam på hennes hälsa.

Med detta vill jag önska alla som ska betäcka i år, all lycka till, och jag ser fram emot fina siffror nästa år när fölen börjar komma!

Tack för mig!
Linda JohanssonEn dag i Aplared

Söndagen den 23 nov. var vi var 4 st ifrån Skåne som tillsammans åkte med stora förväntningar, upp till Södra Älvsborgs distrikt för att vara med på en träff som skulle handla om avel och pålysta ston. Det var jag själv Linda Johansson, min mamma Eva Johansson, Ronny Persson och Krister Johnsson. Efter några timmars bilfärd, fick vi ett mycket varmt välkomnade av distriktets fantastiska ordförande, Sylvia. I lokalen var det framdukat hembakat, bestående av goda mackor och kakor så det var bara att hugga in, smakade underbart. Lunchen bestod av jättegod soppa med smörgås och kaka till kaffet.

Dagens föredragshållare var Kjell Olsson och Per Ericsson. Kjell hade den stora pärmen med sig med alla inventerade ston i. Det kändes onödigt med denna pärm då Kjell är ett levande uppslagsverk, vilket minne denna karl har! Det räcker i princip med att säga namnet på stoet eller hingsten så började han prata om stammen på denna häst. Jag blev väldigt imponerad av att han kunde så mycket och hade svar på allt. Att ha ett så brinnande intresse för avel utan att på något sätt bli partisk det är beundransvärt, men sitter man i granskningsgruppen får man aldrig bli partisk, det är viktigt att ha med sig. Under diskussionen, om varför ett sto blir pålyst, framfördes synpunkter att i brevet, som skickas ut till hästägaren, skall det även stå anledningen till varför granskningsgruppen har beslutat att pålysa stoet. Viktigt med tanke på ev. framtida avel. Detta togs även upp när vi diskuterade hingstarna som är uttagna för tappning till semin. I dagsläget skickas inget brev ut att hingsten är uttagen för samling av sperma, utan endast på FNH Riks hemsida. Per sa att detta skall de ta med sig och försöka göra bättre. Dessutom kom det fram önskemål om att i de brev, som skickas ut om pålysta ston, ska det stå att detta är en värdehandling som skall följa stoet, vid t.ex. ägarbyten. Frågan kom upp hur man gör om denna handling har förkommit, Per o Kjell svarade att det var bara att vända sig till granskningsgruppen så utfärdar dom ett nytt.

Per o Kjell tog upp en del saker som man ska tänka på vid valet av hingst. Lynne, extriören (t.ex. har ditt sto mindre bra ben så ska man välja en hingst med bra ben) färg och sist men inte minst då vi inte vill ha inavel, var noga med att kolla upp härstamningen ordentligt. När det gäller färger så är black och bork, färger som vi ska tänka lite extra på, för att det finns väldigt lite kvar och därför viktigt att även bevara detta.

Vi fick mycket fina siffor från sto inventeringen, i Skåne finns det 176 st ston som är inventerade och hela 46 st är pålysta. En riktigt bra siffra som vi ska vara rädda om och värna om. Så 2015 hoppas jag att detta syns på betäckningssiffrorna. Ett stort grattis till alla er som äger ett av dessa 46 st ston och lycka till i framtiden, tänk även på att det finns en speciell anledning till varför just ditt sto är uttaget o värdefullt!

Kan varmt rekommendera att ta chansen att vara med på en sådan här dag, kanske något vi ska försöka ordna i vårt eget distrikt. Vikten av att träffas och diskutera och få fler att engagera sig är viktigt, då det är i grund och botten är en avelsförening vi är med i. Nu är det ju så att Kjell slutar och har lämnat över ”stafettpinnen” till vår ordförande här i Skåne, så det kan kanske bli många intressanta diskussioner.

Tack för mig!!/Linda

75 reaktioner på “Reportage

 1. casino online slots [url=http://casinorealmoneyfdr.com/ ]play slots online [/url] big fish casino casino game

 2. free casino slots games free casino

 3. play casino online casino free casino games online casino bonus [url=http://casinoslotsfest.com/ ]big fish casino [/url]

 4. vegas slots online free casino slot games casino real money

 5. cashman casino slots [url=http://casinorealmoneyfdr.com/ ]real money casino [/url] online casinos gold fish casino slots casino game

 6. play online casino real casino slots casino game

 7. online casino slots casino blackjack vegas slots online casino games [url=http://casinorealmoneyfdr.com/ ]casino play [/url]

 8. online casino real money vegas casino slots casino blackjack casino online slots [url=http://casinorealmoneyfdr.com/ ]play slots [/url]

 9. slots free [url=http://onlinecasinofbk.com/ ]cashman casino slots [/url] online casinos best online casinos

 10. free slots free casino games play slots online casino slots [url=http://casinoslotsfest.com/ ]play slots online [/url]

 11. play online casino [url=http://onlinecasinofbk.com/ ]casino blackjack [/url] online gambling vegas casino slots

 12. casino online play casino casino play casino game

 13. casino games free slots play slots play slots [url=http://casinoslotsfest.com/ ]no deposit casino [/url]

 14. online gambling best online casinos free slots cashman casino slots [url=http://onlinecasinofbk.com/ ]online casino [/url]

 15. online casino games world class casino slots casino blackjack

 16. online casinos [url=http://onlinecasinofbk.com/ ]free casino [/url] online casino slots casino online slots

 17. no deposit casino slots games free best online casino gold fish casino slots [url=http://onlinecasinofbk.com/ ]play online casino [/url]

 18. vegas casino slots online casino gambling free casino games free slots [url=http://casinoslotsfest.com/ ]online casino bonus [/url]

 19. online casino bonus free casino games world class casino slots

 20. casino bonus codes [url=http://onlinecasinofbk.com/ ]casino play [/url] slots for real money free online slots

 21. online casino gambling slots free online slot games vegas slots online [url=http://onlinecasinofbk.com/ ]free casino slot games [/url]

 22. casino online online slot games free online slots casino blackjack

 23. casino online online casino real money casino game online casino slots [url=http://onlinecasinofbk.com/ ]online casino gambling [/url]

 24. free slots games online casinos online casino games casino game [url=http://onlinecasinofbk.com/ ]big fish casino [/url]

 25. free slots games [url=http://onlinecasinofbk.com/ ]free online slots [/url] slots free casino slots

 26. vegas slots online [url=http://onlinecasinofbk.com/ ]cashman casino slots [/url] casino slots best online casino

 27. cbd capsules cbd capsules hemp cbd oil

 28. buy cbd cbd for dogs hemp oil cbd hemp [url=http://cbdoilusd.com/ ]cbd cream [/url]

 29. buy cbd oil online [url=http://cbdoilusd.com/ ]cbd oil for dogs [/url] cdb oils cbd oil for pain hemp oil

 30. [url=https://tadalafil365.com/]tadalafil 10[/url] [url=https://albuterol100.com/]buy albuterol inhaler[/url] [url=https://lisinopril5.com/]lisinopril 5 mg[/url] [url=https://genericcolchicine.com/]colchicine[/url] [url=https://tetracycline500.com/]tetracycline to buy[/url] [url=https://femaleviagra50.com/]female viagra online[/url] [url=https://stromectolonline.com/]ivermectin for sale[/url] [url=https://prednisolonetablets.com/]buy prednisolone[/url] [url=https://motilium10mg.com/]motilium tablets[/url] [url=https://albuteroli.com/]albuterol[/url] [url=https://synthroid75.com/]buy generic synthroid[/url] [url=https://lipitor20.com/]lipitor[/url] [url=https://advairinhalers.com/]advair[/url] [url=https://acyclovir400.com/]acyclovir buy[/url] [url=https://viagraforwomen.com/]viagra for women[/url] [url=https://dapoxetineonline.com/]dapoxetine[/url] [url=https://tadaciponline.com/]generic tadacip[/url] [url=https://tadalafil20tab.com/]tadalafil[/url] [url=https://doxycycline200.com/]vibramycin 100 mg[/url] [url=https://phenergan25.com/]phenergan buy[/url]

 31. [url=http://tadalafil365.com/]tadalafil 20mg[/url] [url=http://valtrex1.com/]cheapest on line valtrex without a prescription[/url] [url=http://dapoxetineonline.com/]dapoxetine online pharmacy[/url] [url=http://albuteroli.com/]generic albuterol online[/url] [url=http://zoloft50.com/]zoloft[/url] [url=http://cafergotbuy.com/]cafergot[/url] [url=http://lisinopril40.com/]lisinopril[/url] [url=http://motilium10mg.com/]motilium[/url] [url=http://tetracycline500.com/]tetracycline[/url] [url=http://furosemide80.com/]furosemide 40 mg for sale[/url] [url=http://prednisolonetablets.com/]prednisolone[/url] [url=http://lipitor20.com/]lipitor[/url] [url=http://amoxicillin5.com/]amoxicillin 500mg[/url] [url=http://lisinopril5.com/]buy lisinopril[/url] [url=http://propecia8.com/]finasteride medication[/url] [url=http://kamagra10.com/]kamagra[/url] [url=http://clomidforwomen.com/]100mg clomid[/url] [url=http://advair250.com/]advair diskus 250 50[/url] [url=http://tadaciponline.com/]tadacip 20 mg[/url] [url=http://doxycycline200.com/]doxy 100[/url]

 32. cbd medic [url=http://cbdoilusd.com/ ]best cbd oil [/url] buy cbd cbd gummies

 33. [url=https://dapoxetineonline.com/]dapoxetine[/url] [url=https://tadaciponline.com/]tadacip 20[/url] [url=https://nolvadexd.com/]nolvadex[/url] [url=https://doxycycline1.com/]doxycycline[/url]

 34. [url=http://seroquel50.com/]buy seroquel online with mastercard[/url] [url=http://genericcolchicine.com/]colchicine tablets[/url] [url=http://doxycycline200.com/]doxycycline[/url] [url=http://albuteroli.com/]generic for albuterol[/url]

 35. cbd oil for pain buy cbd oil cbd store

 36. [url=http://acyclovirv.com/]buy acyclovir uk[/url] [url=http://furosemidepill.com/]furosemide buy online[/url] [url=http://cozaar24.com/]average cost of cozaar[/url] [url=http://ventolininhl.com/]buy ventolin online uk[/url] [url=http://dapoxetine20.com/]dapoxetine 60 mg buy online in india[/url]

 37. [url=http://trazodone911.com/]buy 100 mg trazodone[/url] [url=http://wellbutrin911.com/]wellbutrin buy online[/url] [url=http://fluoxetinemed.com/]fluoxetine 10 mg[/url] [url=http://ampicillintabs.com/]ampicillin online[/url] [url=http://zithromaxcov.com/]buy zithromax[/url] [url=http://elimitepermethrin.com/]elimite cream price[/url] [url=http://citalopram24.com/]citalopram for ibs[/url] [url=http://kamagrabest.com/]buy kamagra[/url] [url=http://toradol365.com/]toradol 15 mg[/url] [url=http://acyclovirv.com/]acyclovir 400mg tab[/url]

 38. [url=https://advairdsk.com/]advair no prescription[/url] [url=https://dapoxetine20.com/]dapoxetine in us[/url] [url=https://amoxicillin05.com/]where can i buy amoxicillin online[/url] [url=https://furosemidepill.com/]furosemide 20 mg tablet[/url] [url=https://hydroxychlorequine.com/]buy hydroxychloroquine sulfate[/url] [url=https://wellbutrin911.com/]wellbutrin 525[/url] [url=https://vardenafilmed.com/]vardenafil tablets 20 mg[/url] [url=https://prednisolone360.com/]generic prednisolone[/url]

 39. [url=http://ataraxrx.com/]buy atarax australia[/url] [url=http://lexepro.com/]buy lexapro[/url] [url=http://dapoxetine20.com/]buy dapoxetine[/url] [url=http://augmentinmed.com/]augmentin 875 generic[/url] [url=http://bupropion911.com/]bupropion hcl[/url]

 40. [url=https://elimitepermethrin.com/]elimite 5 otc[/url] [url=https://retinacrm.com/]where to buy retin a over the counter[/url] [url=https://trazodone911.com/]buy trazodone[/url] [url=https://albuterolinhl.com/]buy albuterol[/url] [url=https://albenzamed.com/]albenza pinworms[/url] [url=https://augmentinmed.com/]850 mg augmentin[/url] [url=https://advairdsk.com/]advair 500 50[/url] [url=https://lasixsale.com/]best over the counter lasix[/url] [url=https://amoxicillinrem.com/]amoxicillin 500mg[/url] [url=https://fluoxetinemed.com/]buy fluoxetine online canada[/url]

 41. cbd online [url=http://buycbdoil11.com/ ]cbd oils [/url] cbd online hemp oil

 42. [url=https://zoloftsert.com/]zoloft buy[/url]

 43. cbd oil at walmart [url=http://buycbdoil11.com/ ]cbd oil at walmart [/url] cbd cream cbd for sale

 44. [url=http://buspar365.com/]generic for buspar[/url] [url=http://albuterolinhl.com/]how to buy albuterol[/url] [url=http://amoxicillinrem.com/]amoxicillin 500mg[/url] [url=http://bectrim.com/]buy bactrim online with no prescription[/url] [url=http://bupropion911.com/]buy bupropion[/url]

 45. [url=http://ampicillintabs.com/]buy ampicillin no prescription[/url]

 46. [url=https://lasixp.com/]buy lasix[/url] [url=https://albuterolinhl.com/]buy albuterol[/url] [url=https://trazodone911.com/]price of trazodone[/url] [url=https://allopurinolm.com/]allopurinol generic pharmacy[/url] [url=https://zoloftsert.com/]generic zoloft[/url] [url=https://prozacfluo.com/]prozac buy online[/url] [url=https://toradol365.com/]toradol 10mg[/url] [url=https://prednisonetabs.com/]prednisone corticosteroid[/url] [url=https://amoxicillinrem.com/]amoxicillin 500mg pill[/url] [url=https://dapoxetine20.com/]buy dapoxetine[/url]

 47. hemp oil for pain buy cbd oil online hemp oil for pain

 48. [url=https://albuterolinhl.com/]buy albuterol[/url] [url=https://cytotecrx.com/]cytotec tablet online[/url] [url=https://amoxicillinrem.com/]amoxicillin 500[/url] [url=https://hydroxychloroquine4.com/]buy hydroxychloroquine[/url] [url=https://vardenafilmed.com/]buy generic vardenafil[/url] [url=https://amoxicillin05.com/]buy amoxicillin uk[/url] [url=https://buspar365.com/]buy buspar[/url] [url=https://anafranil24.com/]anafranil 25 mg tablet[/url] [url=https://hydroxychlorequine.com/]hydroxychloroquine online[/url] [url=https://augmentinmed.com/]augmentin 875 generic price[/url]

 49. [url=https://kamagrabest.com/]kamagra buy[/url] [url=https://hydroxychloroquine4.com/]hydroxychloroquine otc[/url] [url=https://metforminmed.com/]metformin 500 mg cost[/url] [url=https://trazodone911.com/]trazodone over the counter[/url] [url=https://diflucanf.com/]buy duflican[/url] [url=https://bectrim.com/]bactrim ds 800 160[/url] [url=https://vardenafilmed.com/]vardenafil canada[/url] [url=https://toradol365.com/]buy toradol[/url] [url=https://citalopram24.com/]citalopram hbr 20[/url] [url=https://lisinoprilht.com/]buy lisinopril online[/url] [url=https://lasixsale.com/]lasix 40[/url] [url=https://amoxilb.com/]amoxil 250 price[/url] [url=https://hydroxychlorequine.com/]buy hydroxychloroquine sulfate[/url] [url=https://allopurinolm.com/]buy allopurinol[/url] [url=https://diflucanmed.com/]generic diflucan prices[/url] [url=https://buspar365.com/]buspar 15 mg daily[/url] [url=https://zoloftsert.com/]60 mg zoloft pill[/url] [url=https://ataraxrx.com/]buy atarax[/url] [url=https://amoxicillinrem.com/]500 mg amoxicillin[/url] [url=https://elimitepermethrin.com/]elimite over the counter medicine[/url]

 50. [url=https://acyclovirv.com/]acyclovir 400 mg tablet[/url] [url=https://ciprorx.com/]cipro 250 mg[/url] [url=https://hydroxychlorequine.com/]buy hydroxychloroquine[/url] [url=https://ventolininhl.com/]ventolin[/url]

 51. [url=http://vardenafilmed.com/]vardenafil tablets 20 mg price[/url] [url=http://paxil24.com/]paxil insomnia[/url] [url=http://cytotecrx.com/]how to buy cytotec[/url] [url=http://advairdsk.com/]advair diskus 250/50[/url] [url=http://lisinoprilht.com/]lisinopril 40mg prescription cost[/url] [url=http://wellbutrin911.com/]wellbutrin 150 mg coupon[/url] [url=http://cozaar24.com/]cost of cozaar 25 mg[/url] [url=http://tretinoint.com/]buy tretinoin[/url] [url=http://albenzamed.com/]buy albenza[/url] [url=http://celexa24.com/]generic celexa[/url] [url=http://citalopram24.com/]buy citalopram 10mg[/url] [url=http://trazodone911.com/]buy trazodone[/url] [url=http://anafranil24.com/]anafranil tablet[/url] [url=http://lasixsale.com/]over the counter lasix pills[/url] [url=http://ventolininhl.com/]buy ventolin on line[/url] [url=http://diflucanf.com/]buy diflucan online[/url] [url=http://hydroxychlorequine.com/]plaquenil 0.2[/url] [url=http://elimitepermethrin.com/]generic elimite cream price[/url] [url=http://amoxicillinrem.com/]amoxicillin 500[/url] [url=http://prednisonetabs.com/]buy prednisone online no prescription[/url]

 52. [url=https://lisinoprilht.com/]where to buy lisinopril[/url] [url=https://metforminmed.com/]can i buy metformin over the counter uk[/url] [url=https://diflucanf.com/]buy diflucan uk[/url] [url=https://anafranil24.com/]anafranil tablet[/url] [url=https://ventolininhl.com/]order ventolin online[/url]

 53. [url=http://metforminmed.com/]metformin 500[/url] [url=http://prednisolone360.com/]buy prednisolone[/url]

 54. [url=https://cytotecrx.com/]misoprostol online[/url]

 55. [url=https://lexepro.com/]lexapro online pharmacy[/url]

 56. [url=http://augmentinmed.com/]buy cheap augmentin online[/url]

 57. [url=http://zoloftsert.com/]zoloft 300 mg[/url]

 58. [url=http://prednisolone360.com/]prednisolone 5mg price[/url] [url=http://albuterolinhl.com/]albuterol 3mg[/url] [url=http://kamagrabest.com/]kamagra 50mg price in india[/url] [url=http://advairdsk.com/]advair without prescription[/url] [url=http://lexepro.com/]buy lexapro[/url]

 59. [url=https://zoloftsert.com/]generic for zoloft[/url] [url=https://bectrim.com/]bactrim ds 800 160[/url] [url=https://retinacrm.com/]how to buy retin a online[/url] [url=https://allopurinolm.com/]allopurinol cost canada[/url] [url=https://zithromaxcov.com/]zithromax 500 price[/url] [url=https://hydroxychloroquine4.com/]hydroxychloroquine over the counter[/url]

 60. [url=http://retinacrm.com/]retin a in mexico[/url] [url=http://vardenafilmed.com/]buy vardenafil[/url] [url=http://lasixp.com/]lasix no preiscription[/url] [url=http://paxil24.com/]generic paxil[/url] [url=http://fluoxetinemed.com/]buy fluoxetine 20 mg[/url] [url=http://amoxilb.com/]buy amoxil[/url] [url=http://hydroxychloroquine4.com/]buy hydroxychloroquine[/url] [url=http://colchicinelab.com/]colchicine prescription uk[/url]

 61. medterra cbd cbd oil for pain cbd pure cbd oil for sale [url=http://buycbdoilonline.us.com/ ]hemp oil for pain [/url]

 62. [url=https://trazodone911.com/]trazodone pill[/url] [url=https://amoxilb.com/]buy amoxil[/url] [url=https://amoxicillinrem.com/]amoxicillin 500[/url] [url=https://albenzamed.com/]albenza 1996[/url] [url=https://tretinoint.com/]buy tretinoin online uk[/url] [url=https://elimitepermethrin.com/]elimite buy uk[/url] [url=https://lexepro.com/]lexapro 56 pill[/url] [url=https://fluoxetinemed.com/]fluoxetine medicine[/url] [url=https://anafranil24.com/]anafranil 75 mg price[/url] [url=https://diflucanmed.com/]diflucan generic brand[/url]

 63. [url=https://diflucanmed.com/]diflucan generic[/url] [url=https://albenzamed.com/]albenza price[/url] [url=https://fluoxetinemed.com/]fluoxetine 10 mg tablet[/url]

 64. cbd store cannabis oil cbd capsules

 65. [url=http://celexa24.com/]celexa generic canada[/url] [url=http://ciprorx.com/]ciprofloxacin 500[/url] [url=http://diflucanf.com/]diflucan tablets online[/url] [url=http://amoxilb.com/]buy amoxil[/url] [url=http://bupropion911.com/]where to buy bupropion[/url] [url=http://diflucanmed.com/]fluconazole diflucan[/url] [url=http://tretinoint.com/]where to buy tretinoin cream[/url]

 66. [url=https://cytotecrx.com/]buy cytotec[/url] [url=https://paxil24.com/]buy paxil online[/url] [url=https://vardenafilmed.com/]vardenafil tablets[/url] [url=https://albenzamed.com/]albenza generic[/url] [url=https://tetracycline911.com/]tetracycline tablet[/url]

 67. [url=https://amoxicillin05.com/]amoxicillin 250 mg tab[/url]

 68. [url=https://lexepro.com/]buy lexapro[/url] [url=https://allopurinolm.com/]buy allopurinol[/url] [url=https://lasixsale.com/]lasix 40[/url]

 69. [url=https://ventolininhl.com/]ventolin purchase[/url] [url=https://cytotecrx.com/]cytotec pills order[/url] [url=https://lasixp.com/]lasix tablets[/url] [url=https://ampicillintabs.com/]cheap ampicillin[/url] [url=https://hydroxychlorequine.com/]plaquenil oct[/url] [url=https://zoloftsert.com/]zoloft 50 mg[/url] [url=https://ataraxrx.com/]atarax 10[/url] [url=https://tretinoint.com/]buy tretinoin online[/url] [url=https://amoxilb.com/]brand amoxil online[/url] [url=https://advairdsk.com/]advair prescription coupon[/url] [url=https://albuterolinhl.com/]cost of albuterol tablets[/url] [url=https://retinacrm.com/]buy retin a[/url] [url=https://vardenafilmed.com/]vardenafil 20mg tab[/url] [url=https://ciprorx.com/]ciprofloxacin 500[/url] [url=https://zithromaxcov.com/]zithromax tablet[/url] [url=https://dapoxetine20.com/]generic dapoxetine[/url] [url=https://tetracycline911.com/]tetracycline buy online[/url] [url=https://cozaar24.com/]cozaar tablet[/url] [url=https://kamagrabest.com/]buy kamagra 100mg online[/url] [url=https://metforminmed.com/]metformin hcl 500[/url]

 70. [url=https://retinacrm.com/]buy retin a online[/url] [url=https://ataraxrx.com/]atarax 10[/url] [url=https://colchicinelab.com/]colchicine 0.6[/url]

 71. [url=http://diflucanf.com/]diflucan 150 mg tablets[/url]

 72. [url=https://toradol365.com/]toradol 20 mg[/url]

 73. [url=http://lexepro.com/]lexapro 50 mg[/url]

 74. [url=http://albenzamed.com/]albenza over the counter uk[/url] [url=http://ampicillintabs.com/]ampicillin medication[/url] [url=http://furosemidepill.com/]buy furosemide[/url] [url=http://ataraxrx.com/]buy atarax 25mg online[/url] [url=http://finasteride24.com/]how to buy propecia[/url]

 75. [url=http://colchicinelab.com/]colchicine 0.6[/url] [url=http://cytotecrx.com/]buy cytotec[/url]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.