Publicerad

NH-clinics 2019

NH-clinic 2019

Den 14 september, nästan exakt ett år efter den regniga clinicen hos Mikkel, samlades vi ett nytt och ambitiöst gäng på Rosentorp i Norra Sandby för att titta på Mikkel Osters clinic i Natural Horsemanship. Denna gång lyste solen mycket mer, även om det kom lite regnstänk emellanåt. Vi var tolv deltagare, knappt hälften av skaran var från vår förening, annars var det nya ansikten. På förmiddagen pratade Mikkel runt två olika hästar. Ett ungt arabsto som var väldigt osäker på sig själv och som Mikkel just fått hem på uppdrag av en familj. Där handlade det bara om att få kontakt och börja skapa ett partnerskap. Den andra hästen var Mikkels egna och hade varit med länge. Mikkel visade lite av (om man får lov att kalla det för det) ”frihetsdressyr” från marken och från ryggen. Allt handlade om att ta med sig partnerskapet från marken upp på hästryggen med bibehållen respekt åt båda håll. Vid lunch begav vi oss hem till Anna Maria och Lars Hedström där vi åt hembakat bröd, mangoldsoppa och kokt ägg. Efter lite kaffe och havrekaka (en bra kaka för hästfolk såklart…) körde vi tillbaka till Rosentorp för att fortsätta clinicen. En av deltagarna hade tagit med sig ett, för henne, nytt 15-årigt nordsvenskt sto som varit mycket litet hanterad och som behövde få veta att det faktiskt är människorna som bestämmer. Mikkel ägnade nästan totalt tre timmar åt stoet och det var en fantastisk skillnad. Vi såg tydligt vid vilken tidpunkt som stoet faktiskt blev intresserad av vad Mikkel höll på med och litade mer och mer på honom. Dagen avslutades med att Mikkel, trots tidsnöd och inre stress eftersom han hade en tid att passa, lugnt och sansat hjälpte till att lasta stoet i transporten flera gånger om. Vi var först snabba och tänkte stänga om hästen, men Mikkel lastade ur igen och började om. Till slut stod stoet lugnt och stilla, utan att vara fastbunden eller ha en bom bakom sig. Det är fantastiskt att se en duktig hästmänniska jobba och det gav mycket inspiration. Många uttryckte en längtan efter att få åka hem till sin egen häst och testa allt och många undrade hur man kunde vidareutbilda sig. Med sol i sinnet och ny motivation i bagaget tackade vi Mikkel för ännu en lyckad clinic, innan var och en susade hemåt mot nya mål och tankar om partnerskap med häst.

/Vid tangentbordet: Linnea Hedström.