Publicerad

FÖR KÄNNEDOM

FÖR KÖNNEDOM!!

Information om Sommarpremieringarna 2020 med anledning av corona (covid-19)

På grund av rådande förhållanden gällande Corona (covid-19) blir vi tvungna att ha ett annat upplägg för sommarpremieringarna. Detta ställer särskilda krav på både arrangörer, anläggning, funktionärer och hästägare.
Anläggningen måste gå att stänga för obehöriga. Infarten måste därmed vara bemannad. Man behöver ha funktionär/funktionärer som ser till att människor lämnar platsen så fort de är klara för dagen samt att inte obehöriga kommer in på området.
Sommarpremieringarna ska vara öppna för ston som kan tilldelas avelsdiplom (3-åriga ston, för vissa raser gäller 4 år). Utöver detta kan även äldre ston som ska stambokföras visas. Det är högst två personer/häst som får komma in på området.
Premieringsdagen kommer läggas upp i block med högst 15 hästar i varje block och max 3 block/dag. Andra blocket får inte anlända förrän det första blocket har lämnat platsen. Detta innebär uppehåll mellan varje block. Upplägget för varje dag styrs av antalet anmälda hästar.
Vi kommer ta kontakt med berörd länskommitté för att diskutera upplägget för premieringen samt ha löpande kontakt med premieringsförrättare och kontaktpersonen i respektive område.
Premieringen kan komma att ställas in med mycket kort varsel.
Mer information kommer även på vår hemsida längre fram. HÅLL UTKIK!

Vänligen skicka vidare detta till så många som möjligt så ingen missar denna information, tack!

Med vänlig hälsning
Maria Andersson

Svenska Hästavelsförbundet
Box 314
532 24 Skara

Tel: 0511-441881
Se hemsidan för aktuella telefontider
www.svehast.se
sh@svehast.se

Publicerad

ÅRSMÖTE!!


Årsmöte:
Föreningen Nordsvenska Hästen i Skåne bjuder in till ÅRSMÖTE
När; Söndagen den 1 mars 2020 kl 13.00, Var; Maglasäte Idrottsplats, Höör.
5 km utanför Höör, längs med väg 13 mot Eslöv ligger idrottsplatsen. Hittar Ni inte, ring Annki för vägbeskrivning.
Sedvanliga årsmötespunkter ligger på agendan samt utdelning av diplom & priser, som Ni gjort Er förtjänta av med Era nordsvenskar under året som gått.
Avelsföreläsning inom hästsfären av Kåre Gustafsson, nsv uppfödare med mångårig erfarenhet bl a. Vi ser fram emot givande diskussioner efteråt!
FNH Skåne bjuder på smörgåstårta och kaffe med tårta!
Har Du någon form av matallergi? Meddela oss när Du anmäler Dig.
Anmäl Dig senast 25 februari till Annki samtal eller SMS 0702 551339 eller e-post annkiperka@gmail.com
VARMT VÄLKOMNA!!!!
Publicerad

Resultat fölmönstringen

Fem fina nordsvenskföl visades den 26 oktober i Vinslöv. Härligt att se så fina föl i vårt distrikt. Lycka till alla!!

Vidar, hingst född 2019 e Vind 1942 u Lisa 22-08-0072. Uppfödare och ägare Elisabeth Dyfvelsten, Arkelstorp-40p

Pontus, hingst född 2019 e Paj 2069 u Vanja 23609. Uppfödare och ägare Linda och Gustaf Liljeqvist, Huaröd-40p. VANN BÅDE BIS OCH BIR I FINALEN MED ARDENNERNA. STORT GRATTIS!!

Topas, hingst född 2019 e Klenod 2015 u Pärla 23610. Ägare och uppfödare Emma Sander, Hörby.-38p. Hästen är till salu!

Nocka, sto född 2019 e Brändabo Ådi 2062 u Petunia 23880. Ägare och uppfödare Krister Johnsson, Hästveda. -38p. Hästen är till salu!

Prisma, sto född 2019, e Porter 2026 u Dorina 22-13-0005. Ägare och uppfödare Zerny Johansson, Huaröd. 39p och dagens bästa sto. Lycka till!

Publicerad

Unghingstprojektet 26 oktober 2019

Många fina lovande unghingstar visades i Vinslöv den 26 oktober. Alla med kritiken visade i utmärkt skick. Lycka till!!🌟

Gottfrid e Primör 2038 u Greta 23400, ägare och uppfödare Zerny Johansson, Huaröd

Favorit e Elstad Blesen 2079 u Hilda 23627. Uppfödare Bernhard och Lisa Antonsson, Svanesund. Ägare Sara Widén, Broby

Sven e Halm 2034 u Heimdalls Vilja 22-10-0021. Uppfödare och ägare Åsa Zetterqvist, Knäred

Thilt e Lupin 2065 u Titti 23882. Uppfödare och ägare Fam Ström Klippan. Hästen är till salu.

Vält e Tofte 1938 u Volly 23558. Uppfödare och ägare Fam Ström Klippan. Hästen är tom salu.

Torp-Borr u Boke 1979 u Torp-Sträva 23820. Uppfödare och ägare Sigvard Gustavsson Vittsjö. Hästen är till salu.

Torp-Bult e Boke 1979 u Torp-Unita 22941. Uppfödare och ägare Sigvard Gustavsson Vittsjö. Hästen är till salu.

Eldar född 2019 e Eldstad Blesen 2079 u Elvan 23716. Uppfödare och ägare Maria och John-Peter Lindberg, Vislanda deltog i unghingstprojektet. Hästen är till salu.

Bilder finns på våran fb, föreningen nordsvenska hästen i Skåne. Man behöver inte ha en för att se bilderna.

Publicerad

NH-clinics 2019

NH-clinic 2019

Den 14 september, nästan exakt ett år efter den regniga clinicen hos Mikkel, samlades vi ett nytt och ambitiöst gäng på Rosentorp i Norra Sandby för att titta på Mikkel Osters clinic i Natural Horsemanship. Denna gång lyste solen mycket mer, även om det kom lite regnstänk emellanåt. Vi var tolv deltagare, knappt hälften av skaran var från vår förening, annars var det nya ansikten. På förmiddagen pratade Mikkel runt två olika hästar. Ett ungt arabsto som var väldigt osäker på sig själv och som Mikkel just fått hem på uppdrag av en familj. Där handlade det bara om att få kontakt och börja skapa ett partnerskap. Den andra hästen var Mikkels egna och hade varit med länge. Mikkel visade lite av (om man får lov att kalla det för det) ”frihetsdressyr” från marken och från ryggen. Allt handlade om att ta med sig partnerskapet från marken upp på hästryggen med bibehållen respekt åt båda håll. Vid lunch begav vi oss hem till Anna Maria och Lars Hedström där vi åt hembakat bröd, mangoldsoppa och kokt ägg. Efter lite kaffe och havrekaka (en bra kaka för hästfolk såklart…) körde vi tillbaka till Rosentorp för att fortsätta clinicen. En av deltagarna hade tagit med sig ett, för henne, nytt 15-årigt nordsvenskt sto som varit mycket litet hanterad och som behövde få veta att det faktiskt är människorna som bestämmer. Mikkel ägnade nästan totalt tre timmar åt stoet och det var en fantastisk skillnad. Vi såg tydligt vid vilken tidpunkt som stoet faktiskt blev intresserad av vad Mikkel höll på med och litade mer och mer på honom. Dagen avslutades med att Mikkel, trots tidsnöd och inre stress eftersom han hade en tid att passa, lugnt och sansat hjälpte till att lasta stoet i transporten flera gånger om. Vi var först snabba och tänkte stänga om hästen, men Mikkel lastade ur igen och började om. Till slut stod stoet lugnt och stilla, utan att vara fastbunden eller ha en bom bakom sig. Det är fantastiskt att se en duktig hästmänniska jobba och det gav mycket inspiration. Många uttryckte en längtan efter att få åka hem till sin egen häst och testa allt och många undrade hur man kunde vidareutbilda sig. Med sol i sinnet och ny motivation i bagaget tackade vi Mikkel för ännu en lyckad clinic, innan var och en susade hemåt mot nya mål och tankar om partnerskap med häst.

/Vid tangentbordet: Linnea Hedström.